torstai 26. marraskuuta 2015

Spelttisuklaa

Saanko esitellä uuden lempiherkkuni: spelttisuklaa! Riisimurojen tilalla on siis speltinjyvistä tehtyjä spelttipopseja. Spelttisuklaa onkin riisisuklaalle kova kilpailija, sillä speltinjyvät ovat riisisuklaassa käytettyjä riisimuroja ravintorikkaampia. Suklaana on raakasuklaata, joten sekin täyttää terveellisen herkun vaatimukset :)

Etsimme sokerisille herkuille usein terveellisempiä vaihtoehtoja ja tässä on yksi sellainen. Sokeritonta riisisuklaata löytyy kyllä kaupasta, mutta niin kuin monissa muissakin sokerittomissa tuotteissa, niiden sisältämät makeutusaineet saattavat liiallisen käytön seurauksena aiheuttaa mm. laksatiivisia vaikutuksia, jolloin täytyy olla tarkkana ettei sitä syö liikaa.

Idea tähän spelttisuklaaseen tuli itse asiassa anopiltani, joka on erinomainen kokki ja aina myös innokas kokeilemaan uusia reseptejä. Hän oli Haaparannan reissullaan löytänyt kaupasta Urtekramin "Speltpops" -nimisiä kokonaisia spelttijyviä, jotka on makeutettu hunajalla. Hän kysyi, haluaisinko kokeilla tehdä niistä "riisisuklaata". Innoissani tietenkin suostuin, ja voi kun siitä tulikin hyvää!

En tiedä, saako näitä jyviä Suomen kaupoista, mutta jos joku tietää mistä, niin olkaa kilttejä ja kertokaa! Vielä parempi, jos jollain on tietoa saako näitä Oulusta :)

Speltinjyvät on parempi vaihtoehto riisimuroille vähintäänkin kahdesta syystä: niissä on tuplasti enemmän proteiineja, lisäksi ne sisältävät enemmän kuitua. Spelttipopsit ovat myös hieman riisimuroja rapeampia, joten ne antavat suklaaseen ihanan rapsakan koostumuksen.

Spelttisuklaa sopii hyvin herkuksi vaikkapa joulupöytään!
S p e l t t i s u k l a a

(n. 20x 30 cm vuoallinen, halutessasi voit puolittaa reseptin määrät)

250g kaakaovoita
2,5 dl raakakaakaojauhetta
1/2 dl agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
2 dl spelttipopseja

1. Sulata kaakaovoi vesihauteessa.

2. Lisää siihen kaakaojauhe, vispilällä sekoittaen.

3. Lisää sitten agavesiirappi/hunaja ja suola.

4. Ota kulho pois vesihauteesta ja sekoita siihen spelttipopsit.

5. Vuoraa sopivan kokoinen vuoka kelmulla tai leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan.

6. Anna jähmettyä kylmässä vähintään pari tuntia tai yön yli. Leikkaa sitten paloiksi veitsellä tai murra suklaasta paloja käsin.

7. Ja ei kun herkuttelemaan!

Säilytä spelttisuklaata suljetussa rasiassa pakastimessa tai jääkaapissa.

2 kommenttia:

  1. Oi kun ihanan näköistä, tuota on kyllä myös kokeiltava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla! :)

      Poista