maanantai 30. marraskuuta 2015

Trooppinen kerrosraakakakku

Syksy on tehnyt comebackin. Hetken jo luulin, että talvi tuli jäädäkseen ja saataisiin nauttia lumen tuomasta valosta ja kimalluksesta sekä pakkasen raikkaasta kirpeydestä. Mutta ei. Ikkunasta näkyy pelkkää sadetta ja harmautta. Siispä aloin kaivata hieman valoa ja piristystä tähän synkkyyteen.

Tähän aikaan vuodesta tekisi mieli vain pakata laukku ja lähteä äkkilähdöllä jonnekin mahdollisimman lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Mutta koska olen tunnollinen työntekijä, ei luonto anna periksi ottaa ja lähteä noin vain. Mutta onneksi on helpompiakin (ja halvempia) keinoja piristää arkea. 

Näin talvisaikaan kannattaa huolehtia riittävästä vitamiinien saannista. Erilaiset hedelmät ovat yksi hyvä vitamiinien lähde ja valikoimaakin kaupoissa riittää yllin kyllin. Välillä on kiva ostaa jotain erikoisempiakin eksoottisia hedelmiä, niiden perus banaanien lisäksi. 

Ilmeisesti olin viitamiinien puutteessa, sillä minun alkoi tehdä viime viikolla mieli näitä eksoottisia hedelmiä ja sain idean trooppisesta raakakakusta. Keittiössämme on ollutkin melkoinen trooppinen tunnelma muutaman päivän ajan :) Passionhedelmää, mangoa, persikkaa ja kiiviä... Ihania tuoksuja ja makuja, joista saa myös erinomaisia ja raikkaita smoothieita. 


T r o o p p i n e n   k e r r o s r a a k a k a k k u

(gluteeniton, laktoositon, sokeriton, kananmunaton)

Pohja:

2 dl pähkinöitä oman valinnan mukaan
1 dl mulperimarjoja
6-8 tuoretta taatelia (kivet poistettuna)
1/2 dl vettä
ripaus suolaa

Mango-Persikka täyte:

5 dl cashew pähkinöitä
230 g persikkaa (säilyke)
230 g mangoa (säilyke)
1 sitruunan mehu
1 dl agavesiirappia / juoksevaa hunajaa
1 dl vettä
3 rkl kookosöljyä (sulatettuna)
1/2 tl vaniljaa
1 rkl psyllium jauhetta (ei välttämätön)

Mango-Passion täyte:

3 dl cashew pähkinöitä
3 passion hedelmää
100g mangoa
1/2 dl agavesiirappia / juoksevaa hunajaa
3/4 dl vettä
1 rkl kookosöljyä sulatettuna
1 tl psyllium jauhetta ( ei välttämätön)

Valmistusohjeet:

Huom: Laita cashew pähkinät edellisenä iltana yöksi veteen likoamaan, tai vähintään neljäksi tunniksi. Pähkinät imevät vettä, joten sitä saa olla reilusti.

1. Valmista ensin pohja. Murskaa pähkinät ja mulperimarjat rouheeksi blenderillä.


3. Poista taateleista kivet ja lisää ne, vesi ja suola blenderiin ja sekoita kunnes massa on tahmeaa mutta vielä muovailtavissa.

4. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla. Kakku on näin helpompi ottaa pois vuoasta. Painele pohjaseos tasaisesti vuokaan ja laita pakastimeen jähmettymään.

5. Valmista mango-persikka täyte. Laita kaikki täytteen aineet paitsi psyllium blenderiin ja sekoita, kunnes massa on tasaista. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Tarkista sitten maku ja lisää tarvittaessa makeutusta (agavesiirappia/hunajaa). Lisää sitten haluttaessa psylliumjauhe. Psyllium lisää täytteeseen kuohkeutta.

6. Kaada täyte isompaan, n. 19-22 cm vuokaan ja laita pakastimeen.

7. Valmista mango-passion täyte. Laita kaikki täytteen aineet paitsi psyllium blenderiin ja sekoita, kunnes massa on tasaista. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Tarkista sitten maku ja lisää haluttaessa psylliumjauhe. 

8. Kaada täyte pienempään, n. 12-13 cm vuokaan ja laita pakastimeen. 

9. Anna kakkujen jähmettyä pakastimessa väh. 3 tuntia. Ne säilyvät hyvin pakkasessa, joten voit myös valmistaa ne etukäteen ja tehdä kakun loppuun myöhemmin.

10. Kun kakut ovat jähmettyneet, ota ne pakastimesta ja asettele päällekäin. Tämä on helpoin tehdä, kun kakut ovat vielä jäässä. Muista irrottaa leivinpaperi pienemmän kakun pohjasta. Jos kerrokset eivät asetu tasaisesti, voit tasoittaa niitä hieman esim. veitsellä. Koristele kakku värikkäillä hedelmillä.

Ennen tarjoilua kakun kannattaa antaa sulaa tarpeeksi, jotta sitä on helppo leikata. Se myös maistuu mielestäni paremmalle pehmeänä kuin jäätelömäisen jäisenä. Mutta se on makuasia :) Sulamiseen kannattaa varata useampia tunteja jääkaapissa, huoneenlämmössä se sulaa huomattavasti nopeammin.


Trooppisen raikkaita herkutteluhetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti